top of page

ACHTERGROND

Er wonen ruim een miljoen mensen in Nederland met een Aziatische afkomst, afstamming of  bloedlijn. Door ons professionele werkveld en uit persoonlijke ervaringen zien wij veel ontwikkel-potentieel bij deze groep onbenut en verloren gaan. Misschien herken je dat het makkelijker is om jezelf terug te trekken dan hulp te vragen?  Dit is ook in overeenstemming met de cultuur van veel Aziatische landen, waar liever vooruit wordt gekeken dan achteruit. Deze beweging heeft veel economische vooruitgang gebracht, maar het gebrek aan bedding en reflectie brengt  de huidige generatie nieuwe problemen. Het aantal vraagstukken met betrekking tot identiteit, persoonlijke ontwikkeling en (psychische) gezondheid groeit.   

Dit loopt parallel met een andere ontwikkeling. Over de hele wereld spreken vooral de 2e en 3e generatie Aziaten zich uit tegen racisme en discriminatie . Ook namens de generatie hiervoor, die discriminatie heeft ondergaan als  'foreign tax'; de prijs voor het mogen wonen en werken in Nederland en de rest van de witte wereld.  Overal heeft dit wonden geslagen in families van Aziatische afkomst.

Carière

Op professioneel vlak zien we het 'Bamboo Ceiling' principe in het bestijgen van de sociale economische hiërarchie. De verzachtende tegenreacties dat het wel meevalt en de enkele voorbeelden waar dit niet van op toepassing zou zijn, verklaart niet waarom er zo weinig Aziaten in Nederland in topposities zitten terwijl de internationale testen en uitkomsten laten zien dat deze groep bovengemiddeld scoort op intelligentietests en academische ontwikkeling.

 

Hoe ga je om met het Westerse leiderschapsmodel en de voortdurende feedback  minder bescheidenheid te tonen en jezelf meer te profileren?  

_edited.jpg
Anchor 1
circles-2891368_1920.jpg
Japanese Sandals
Blijven, Vertrekken, Aankomen

Wat tenslotte ook voorzichtig beweegt is de lijn van remigratie, ofwel terugkeer naar het land van de grootouders. Met name mannen huwen steeds vaker met een Aziatische vrouw in of uit het buitenland. Internationaal blijken steeds meer Aziatische mannen problemen te ondervinden op de huwelijksmarkt. En dit zorgt voor een nieuw probleem binnen gezinnen van Aziatische komaf.

Degenen die zeggen te willen blijven ontdekken dat zijn, of hun ouders, hier nooit helemaal zijn aangekomen. En hoe ga je van daaruit verder? 

bottom of page