top of page

Onze Partners

We bouwen samen aan een gemeenschap. Door verschillende kennis, ervaring en achtergrond te bundelen, versterken we elkaar, het netwerk en onze krachten.   

Monique Bolung,
geboren in Jakarta, Indonesia in 1954

Transculturele team- en organisatiecoaching voor managers en directeuren

Ik ben het enige kind van een Indonesische vader en een Indische moeder. In 1955 kwam ik voor de eerste keer in Nederland met mijn moeder en grootmoeder, daarna terug naar Indonesië, daarna naar Duitsland en in 1959 kwam ik voor de tweede keer in Nederland, ditmaal met mijn ouders.

Ik heb een groot deel van mijn leven in Amsterdam gewoond, een stad waar mijn hart nog steeds van opveert.

 

Tijdens mijn werk in de jeugdhulpverlening volgde ik een post-HBO en post-academische  opleiding gezinstherapie. Systeemdenken is daardoor een vanzelfsprekend onderdeel van mijn werkwijze geworden.

Na 20 jaar werken als gezinstherapeut, teamcoach en post-HBO docent in jeugdzorg, maakte ik de switch naar trainer en coach bij een bekend commercieel coachinstituut, waar ik na een tijdje eerst manager en daarna directeur werd.

In 2007 startte ik mijn eigen bedrijf in teamcoaching voor management en directie.

 

Ik was geworden waarvoor mijn ouders naar Nederland kwamen: een hardwerkende, succesvolle, zelfstandige vrouw, volledig aangepast aan de Nederlandse cultuur. Dat hard werken en succes hebben een overlevingsstrategie voor mij was als migrant, daar kwam ik pas een aantal jaren geleden achter. Dat de vele verplaatsingen er toe leiden dat ontheemding altijd bij me is, begrijp ik nu. Dat ik er nooit helemaal bij zal horen als Indo en migrant, is een lot dat ik nu aanvaard.

 

Ik ben getrouwd met een lange witte man, wij hebben drie kinderen, die op hun levenspad de gevolgen van migratie en hun familiehistorie tegenkomen.

Ik leer (alleen, met mijn gezin, met Indo’s en Asians, met Nederlanders en met migranten uit alle windstreken) nog steeds nieuwe lessen wat migratie betekent, wat de opbrengsten zijn en welke offers zijn gedaan.

monique

Systemisch coach/ begeleider van individuen en groepen

De naam Rick van Zijp klinkt behoorlijk Nederlands maar als ik een aantal overige familienamen noem: Shindo, Dessauvagie, Grollman, Lopez Cordozo en Mcdonald, wordt het al wat verwarrender. Van de Aziatische voormoeders kennen we bovendien niet eens hun namen. Ik ben een tweede generatie Indische Nederlander, hier geboren maar beide ouders van “daar”. Belast koloniaal verleden, jappenkampen, gedwongen migratie en trauma dat is het veld waar ik uit voortkom.

 

Naast mijn loopbaan bij grote banken in Human Resources, heb ik mij geschoold in systemische therapie vormen om mijzelf en mijn familie te leren begrijpen in relatie tot de complexe geschiedenis waar ik deel van ben. Deze twee werkvelden zijn samengevloeid in mijn huidige werk als begeleider/coach van individuen en groepen.

 

In dit werk valt mij steeds weer op hoeveel trauma er is en hoezeer het kan helpen om je geschiedenis in haar volle omgang te leren kennen en daar waar nodig een helende beweging te starten.

 

Privé ben ik woonachtig in Drenthe met mijn Zwitserse partner Cornelia. Zij heeft vier kinderen en twee kleinkinderen die mij ook zeer dierbaar zijn en waarvoor ik streef om een enigszins leefbare wereld achter te laten.

RickvanZijp.jpg

Rick van Zijp
Geboren in Hilversum, Nederland

 

Rick
bottom of page